Francia bor és gasztro túra

Franciaország
5 nap
Létszámtól független
Reggeli
Repülős

Utazás ismertetése

Időpont:  2024 előkészületben.

                   Csoportok és egyéni utazók számára egyeztetés szerint.

1. Nap

8:40-kor érkezés Bordeaux nemzetközi repülőterére, busz transzfer a repülőtérrel a szállodába (Bordeaux központ).

Gyalogos városnézés Bordeaux-ban, helyi idegenvezetővel (kb. 3 órás program).

Ebéd a Cité du Vin közelében található „Familia Aux Halles De Bacalan” étteremben. 2017 novemberében megnyitott hely nevét a városrész történelme ihlette. Konyhája jellemzően a régió-ban megtalálható idény termékekre alapszik, melyek 23 különböző állandó termelőtől származnak, így biztosítva az étterem színvonalát. – 3 fogásos menü , ital nélkül

Látogatás a világ borait bemutató Cité du Vin-ben. Az intézmény egyedülálló a maga nemében, 3000 m2 területen, interaktív módon mutatja be a látogatóknak audio-tárlatvezetés segítségével a bor történetének különböző korszakait és helyszíneit.

Vacsora egy tipikus Bordeaux-i borozóban a történelmi városközpontban, ahol a tradicionális konyha mellett, több mint 700 különböző borkülönlegességgel rendelkeznek. – 3 fogásos menü, ital nélkül

 

2. Nap

Reggeli után a szállodától busz transzfer Médoc-ba, a Bordeaux-tól,kb. 60 km-re elhelyezkedő, világhírű borászatairól ismert régióba. 16500 hektár összterületű szőlőtermő vidéken a régióra jellemző talaj összetételnek és mikroklímájának köszönhetően, jórészt cabernet sauvignon-t, kisebb mértékben cabernet franc-t és merlot-t termesztenek. A Bordeaux-i borok között is határozottan a testesebb borok közé sorolhatóak, mivel a házasítás aránya is a cabernet sauvignon-nak kedvez (jellemzően kb. 70% cabernet sauvignon).

Látogatás és borkóstolás a Chateau Kirwan-nél (helyi besorolás szerint) Grand Cru Classé. A Margaux-ban található birtokról már a XVII. századi feljegyzésekben tesznek említést, azonban jelenlegi nevét a XVIII. század második felében , a borászatot felvirágoztató egykori tulajdonosról Mark Kirwan-ről kapta. A látogatás során a bor útját végig kísérjük egészen a szőlőtermesztéstől, a munkafolyamatok ismertetésével a borkóstolásig.
Látogatás végén 2 fajta bor kóstolása.

Ebéd a „Le Village de Bages” étteremben. A 2006-ban megnyílt helyet a 30-as évek tradicionális borozó éttermei ihlették. 3 fogásos menü, ital nélkül

Látogatás és borkóstolás a Chateau Gruaud Larose-nál (helyi besorolás szerint) Second Grand Cru Classé. Négy család összefogásával 1725-ben alapították meg a borászatot. A névadó Gruaud Larose filozófiája fémjelzi a birtokot, miszerint a szőlőtőke, a szőlő, a hozzáértő borász nélkül csak egy nyersanyag, az ember karaktere, munkája teszi egyedivé a bort, melyet készít. Ennek a filozófiának a hagyománya, a korszerű technikai fejlődéssel párosítva tette lehető, hogy a pince borait Saint Julien település legkiválóbbjai között tartják számon. Látogatás végén 2 fajta bor kóstolása. 

Busz transzfer Bordeaux-ba, majd szabadprogram.

 

3. Nap 

Reggeli után busz transzfer a szállodától Saint Émilion-ba (kb. 40 km-re található Bordeaux-tól), ahol már a rómaiak idején elkezdtek foglalkozni a szőlőtermesztéssel. A régió területi elhelyezkedése (jellemzően lankás domboldalak), illetve mikroklímája leginkább a merlot-nak kedvez. Ennek köszönhetően a Saint Émilion-i házasítás (eltérően Médoc-tól) gyümölcsösebb borokat eredményez (kb.80% merlot, cabernet franc és kisebb mértékben kap szerepet a cabernet sauvignon).

Látogatás, borkóstolás és piknik ebéd a Chateau Tour Saint Christophe-nál (helyi besorolás szerint) Grand Cru. A XVIII. században kialakított teraszos, kőfalas szőlőültetvény adja a borászat alapját. A jelenlegi tulajdonos ezt a 1,5 km hosszú kőfalat teljesen újjáépíttette, így visszaállítva a szőlőtőkéknek azt az egyensúlyt, mely a pince borainak egyedi karakterét adja, megőrizve ezzel a több évszázados hagyományokat. A látogatás a teraszos szőlőültetvényben kezdődik, majd a pincében a szőlő útját a tartályos erjesztéstől a fahordós érlelésig végig követhetjük. Végül egy hagyományos piknik ebéddel várják a vendégeiket, melyből nem hiányozhatnak a jellegzetes ízes falatok (sonka, sajt, sült csirke, ropogós házi kenyér, gyümölcsök…) Látogatás végén 3 fajta bor kóstolása.

Látogatás, borkóstolás Chateau Soutard-nál (helyi besorolás szerint) Grand Cru Classé. A Chateau Soutard időutazásra hívja látogatóit, a borászat épületén megtalálhatóak a XV. szászadra visszanyúló alapokon túl, a XVIII. század jegyei, egy tipikus Bordeaux-i gazdaság képét mutatva. A borturizmus élvonalában található Château Soutard megkapta a “Best of d’Or” címet az építészet, parkok és kertek kategóriában, emellett 2012-ben a Nemzeti Borászati Turizmus Díjat is elnyerte. Látogatás végén 2 fajta bor kóstolása.

Rövid séta Saint Émilion-ban. A szőlőhegyek jellemezte történelmi táj nagyrészt máig megmaradt eredeti állapotában. A település egy mészkőbarlang körül jött létre, ahova Émilion breton bencés szerzetes remeteként vonult vissza a 8. században, innen származik a hegyközség elnevezése.

Busz transzfer Bordeaux-ba.

Vacsora Bordeaux központjában. A Bordeaux-i Operaház épületétől pár lépésre található Restaurant Mably hangulatát a XIX.századi ihlette, Art Nouveau stílusjegyeket őriz. 3 fogásos menü, ital nélkül.

 

4. Nap 

Reggeli után a szállodától busz transzfer Péssac Leognan-ba és Sauternes-be (kb. 55 km-re található Bordeaux-tól). Sauternes, ellentétben Medoc-al és Saint Émilion-al fehérboráról is ismert. A Garonne-folyó bal partján, Bordeaux-tól délre-délkeletre fekszik Graves. Adottságaiban, borai karakterében nagyban hasonlít Médoc-ra. Pessac-Léognan nevű alrégiója (Bordeaux város déli határán található) ad otthont az ötödik 1. osztályú chateau-nak, a Chateau Haut-Brion-nak. Sauternes világszerte édes boráról híres. A házasítás sémillon alapú, amit gyakran a savak és gyümölcsösség miatt sauvignon blanc-nal, valamint a gazdagabb illatok miatt muscadelle-lel házasítanak. Az itteni borokhoz elengedhetetlen a botritisz gomba kifejlődése, mely a Garonne-ból felszálló párának köszönhető, ami a sémillon vékony héján könnyen meg tud telepedni.

Látogatás és borkóstolás a Chateau Haut Bailly-nél (helyi besorolás szerint) Grand Cru Classé. Levéltári feljegyzések alapján már a XV. századból is fennmaradtak iratok, melyekben hivatkoznak a birtok szőlőművelés szempontjából kiváló termőtalajára. A több évszázados hagyományok tapasztalataiból merítve a borászat „haut couture”-jének is nevezik azt a pontos munkát, melynek végeredményeként a pincészet borai méltán érdemlik meg az elismerő címet. Látogatás végén 2 bor kóstolása.

Ebéd a „La Chapelle Du Chateau Guiraud” étteremben. A helyszín egyszerre egyedülálló, titokzatos és romantikus. Az egykori protestáns kápolna, ma a gasztronómia helyszíne, ahol a legfinomabb és kifinomultabb szezonális termékek felhasználásával készülnek az ételkreációk. 3 fogásos menü , ital nélkül

Látogatás és borkóstolás a Chateau Guiraud-nál A Chateau Guiraud-t 1766-ban a Guiraud protestáns kereskedő család alapította, az akkoriban újító szelleműnek számító borászatot. 3 generáció alatt érdemelték ki , az elismerő Premier Grand Cru Classé címet. A birtok ma is az alapító család nevét viseli. A borosüvegeken található címke megőrizte az eredeti jegyeket, melyek a republikánus és protestáns értékeket hívatottak megjeleníteni. Látogatás végén 3 fajta bor kóstolása.

Busz transzfer a szállodába.

Vacsora és sétahajózás a Garonne folyón. A Sicambre hajó fedélzetén vacsora közben, lehetőség nyílik Bordeaux-t más szemszögből is megismerni.
3 fogásos menü,ital nélkül

 

5. Nap

Reggeli után a szállás elhagyása.

A repülőgép menetrendjétől függően szabadidő Bordeaux-ban, majd busz transzfer Bordeaux repülőterére. Hazautazás Budapestre.

lap tetejére

Értékelések (0)

Még senki nem írt véleményt.
Utazást értékelése
lap tetejére

Szolgáltatások

lap tetejére

Ajánlatkérés


Utazás kalkulátor betöltése folyamatban...