10.
2021/11

Mezőkövesd - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Mezőkövesd – Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Mezőkövesd a Bükk-vidék déli szélénél, az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik.
A város nevét az egész országban ismerik a híres matyó hímzés hagyományairól, de a látogatókat nagy számban vonzza a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő is, amely az észak-magyarországi régió egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fürdője.

Története 1939-ben kezdődött, amikor Zsóry Lajos birtokán kőolajfeltáró fúrást végeztek. Olajat nem találtak, azonban a fúrás során egy melegvizes forrásra leltek. 1940 januárjában a birtok tulajdonosa már palackozott formában forgalomba hozatta a vizet, majd fürdőzés céljából egy medencét is megépíttetett, melynek helyén napjainkban is a fürdő uszodája áll.

A vizsgálatok egyértelműen igazolni tudták a Zsóry termálvíz értékes összetételének gyógyító hatásait.
A kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát, nátrium-kloridos, szulfid tartalmú kénes gyógyvíz javallott pikkelysömör, köszvény, idegzsábák, lumbágó, idült gyulladásos mozgásszervi betegségek, a gerinc kopásos (degeneratív) megbetegedései, izomfájdalmak, ízületek kopásos (degeneratív) betegségei, ízületi és csontműtétek utáni utókezelés, ízületi-, és nőgyógyászati gyulladások kezelésére.

A fürdőben az orvosi gyógymasszázs, gyógyvizes medence, súlyfürdő, tangentor, iszappakolás, kádfürdő, szénsavkád NEAK (egykori OEP) támogatással is elérhetőek.

A fürdőkomplexumban összesen 23 medence áll a vendégek rendelkezésére. Ebből a fedett részlegen található 3 gyógy-, és egy hullámmedence, két jakuzzi, élménymedence, merülő medence, gyermekmedence, úszómedence, a nyitott területen pedig szintén 3 gyógymedence, egy hullámmedence, 2 strandmedence, egy gyermekmedence, egy pancsoló és 2 élménymedence vehető igénybe, melyek közül néhányat a téli időszakban is használhatunk.

A lecsúszás szerelmeseit 11 csúszda várja a Zsóry Gógyfürdő területén, amelyből három a fürdő fedett részén található. Többek között kipróbálhatjuk a varázsalagút, az inga, az anakonda, az ufó vagy akár a 4 pályás versenycsúszdát is.
A wellness részlegen változatos szaunavilág fogad minket, finn szauna, infra szauna, bioszauna, gőzkabin, aromakabin és sókabin mellett pezsgőfürdő, terápiás medence és különféle masszázsok teszik lehetővé a kellemes feltöltődést és pihenést.

 

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet