10.
2021/11

Harkányi Gyógy-és Strandfürdő

Baranya megye székhelyétől Pécstől 25 km-re fekvő Harkány területét egykorán mocsár fedte.
Az 1820-as évek végén Batthyány Antal Gróf döntött a mocsaras vidék lecsapolása mellett.

Már akkor felfigyeltek a föld alól felbugyogó kénes vízre, melynek gyógyító hatása egyértelmű jeleket mutatott.

A nemesi család hamarosan megkezdte a fürdő és azt kiszolgáló létesítmények felépítését. Ennek köszönhetően a mai Harkány területén az 1820-as évek végén már szállás lehetőségeket is kínáltak a messze földön híres harkányi víztől gyógyulni vágyóknak.

A fürdő vízellátását közel 100 éven át, az 1866-ban és 1887-ben végzett fúrások során helyi artézi kutakból nyert víz adta.

Egyedülálló, hogy a gyógyfürdő felszín közeli termálkútjából, mindössze 50-70 méter mélyről nyerik a 62 Celsius-fokos termálvizet.
A 2003-ban felújított gyógyfürdő nyitott-, fedett-, és szabadtéri medencékkel várja vendégeit. A gyógyvíz hőmérséklete 34-38 Celsius fokos, így biztosítva egész évben a minőségi szolgáltatást.

„Gyógyuljon a természet erejével” a gyógyfürdő mottója nem pusztán csalogató szép szavak, Harkányon kívül a világon összesen két olyan természetes hely van, ahol a pikkelysömörtől szenvedők tüneteit természetes úton gyógyítani tudják, legyünk hát méltán büszkék erre!

E makacs bőrbetegség mellett a gyógyvíz rendkívül hatékonynak bizonyul mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében és gyógyításában, ugyanúgy, mint a nyirokkeringési zavarokban szenvedőknek egyaránt. A harkányi gyógyvíz a bizonyos kor után népbetegségnek számító csontritkulás kezelésében, vagy akár krónikus nőgyógyászati gyulladások, de meddőség esetén is természetes gyógyír.

Európában egyedülinek számít a gyógyvíz kén-hidrogén tartalma, mely a bőrön, illetve a légutakon keresztül rendkívül gyorsan felszívódik, így fejtve ki annak gyógyító hatását.

Harkány szubmediterrán klímáját kihasználva a strandfürdő több mint 7500 m2 vízfelülettel, 13,5 hektárnyi területen minden korosztály számára felüdülést biztosít, testben lélekben.
A gyógykezelések, vagy akár a rehabilitációs kezelések mellett, wellness programokon is részt vehetünk.

A hatékonyság érdekében, feltétlenül fontosnak tartjuk figyelembe ajánlani a gyógyfürdő kezelés ellenjavallatait! Ilyen a lázas állapot, fertőző betegség, sérült bőr, vagy váladékozó seb, extrém magas vérnyomás, dekompenzált keringés, légzési elégtelenség, eszméletvesztéssel járó betegségek, aktív rosszindulatú daganatos betegség, aktív tbc, akut gyulladásos állapotok, csontvelőgyulladás, terhesség, vagy menstruáció.

A családosoknak és a csúszdázás szerelmeseinek igazán jóhír, hogy a strand vendégei Dél-Dunántúl egyik legnagyobb csúszdaparkját ingyenesen használhatják!

Felsorolásunk nem teljes, ám így is bátran állíthatjuk, hogy kicsiknek és nagyoknak egészségmegőrzés, gyógyulás, vagy felüdítő kikapcsolódás céljából a harkányi fürdőt szeretettel ajánljuk!

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet