Utazás ismertetése
Időpont: 2024 előkészületben.
Csoportok és egyéni utazók számára egyeztetés szerint.
Exkluzív Bortúra Borászoknak
1. Nap
8:40-kor érkezés Bordeaux nemzetközi repülőterére, busz transzfer a repülőtérről szállodába (Bordeaux központ). Gyalogos városnézés Bordeaux-ban, helyi idegenvezetővel (kb. 3 órás program).
Ebéd a Cité du Vin panoráma éttermében. A 30 méter magasan fekvő étteremből egyedülálló kilátás nyílik a Garonne folyóra és Bordeaux-ra. Látogatás a világ borait bemutató Cité du Vin-ben. Az intézmény egyedülálló a maga nemében, 3000 m2 területen, interaktív módon mutatja be a látogatóknak audio-tárlatvezetés segítségével a bor történetének különböző korszakait és helyszíneit.
Vacsora a Chapon Fin-nél. Az 1825-ben alapított étterem, az első 33 étterem között volt, melyeket 1933-ban az elismerő Michelin érdemmel kitüntettek. Bár az étterem napjainkban nem rendelkezik ezzel a címmel, de a közel 200 éves múltra visszatekintő hely hű maradt a hagyományaihoz, melyeket sikeresen ötvöztek a modern konyhaművészettel.
2. Nap
Reggeli után a szállodától busz transzfer Médoc-ba, a Bordeaux-tól kb. 60 km-re elhelyezkedő, világhírű borászatairól ismert régióba. 16500 hektár összterületű szőlőtermő vidéken a régióra jellemző talaj összetételnek és mikroklímájának köszönhetően, jórészt cabernet sauvignon-t, kisebb mértékben cabernet franc-t és merlot-t termesztenek. A Bordeaux-i borok között is határozottan a testesebb borok közé sorolhatóak, mivel a házasítás aránya is a cabernet sauvignon-nak kedvez (jellemzően kb. 70% cabernet sauvignon).
Látogatás és borkóstolás a Chateau Mouton Rothschild-nál (helyi besorolás szerint) Premier Grand Cru Classé. A mostani Chateau Mouton Rothschild a XVIII. században, a Lafite és Latour birtokokkal együtt, a “borok hercegének” Séguri NicolasAlexandre Márkinak tulajdonában állt. A Chateau Mouton Rothschild azután szerezte jelenkori nevét, hogy 1853-ban Baron Nathaniel de Rothschild birtokába került a borászat, a híres dinasztia angol ágából. Sokáig, boraik egyre elismertebb minőségének ellenére, Mouton kis érdeklődést váltott ki tulajdonosai körében, akik nem akartak az akkoriban elhanyagolt régióba utazni. A borászat életében igazi áttörést 1922-ben Baron Nathaniel dédunokájának, Baron Philippe de Rothschild-nak a látogatása hozott, aki akkor alig húszévesen, kézbe vette annak a birtoknak a sorsát, melynek később egész életét szentelte. Látogatás végén 3 fajta bor kóstolása.
Látogatás, borkóstolás és ebéd a Chateau Phélan Ségur-nél. Kiváló fekvésének, nemes termőföldjének és több mint két évszázad és 4 család odaadó, szenvedélyes munkájának eredményének, a régió klasszikusaként tartják számon a borászatot.
A látogatás alatt 3 fajta bor kóstolása, a pince kiemelt évjárataiból, majd exkluzív 3 fogásos ebédet szolgálnak fel, helyi borok kíséretében.
Látogatás és borkóstolás a Chateau Margauxnál (helyi besorolás szerint Premier Grand Cru Classé. Bár már a XII. században „La Mothe de Margaux” néven számon tartják a birtokot, de mégis csak a XVI.században Médoc általános átalakulását követően, mikor a gabonafélék termesztéséről a szőlőművelésre tértek át a régióban, ekkor kezdtek foglalkozni borászattal. A XVII. századra Chateau Margaux 265 hektárnyi területéből , már közel 90 hektárnyi területen szőlőműveléssel foglalkoztak. Napjainkra Chateau Margaux borai nemcsak a Bordeaux-i borok között kap kiemelkedő szerepet, de az egész világon elismertté váltak. Borkóstolás tényleges foglalás után derül ki, elképzelhető az is, hogy nem lesz.
Busz transzfer a szállodába. Vacsora egy tipikus Bordeaux-i borozóban a történelmi városközpontban, ahol a tradicionális konyha mellett, több mint 700 különböző borkülönlegességgel rendelkeznek.
3. Nap
Reggeli után busz transzfer a szállodától Saint Émilion-ba (kb. 40 km-re található Bordeauxtól), ahol már a rómaiak idején elkezdtek foglalkozni a szőlőtermesztéssel. A régió területi elhelyezkedése (jellemzően lankás domboldalak), illetve mikroklímája leginkább a merlot-nak kedvez. Ennek köszönhetően a Saint Émilion-i házasítás (eltérően Médoc-tól) gyümölcsösebb borokat eredményez (kb.80% merlot, cabernet franc és kisebb mértékben kap szerepet a cabernet sauvignon).
Látogatás és borkóstolás Chateau Pavie-nál (helyi besorolás szerint) Premier Grand Cru Classé A. (legmagasabb helyi besorolás). A szőlőbirtok Saint Émilion egyik leghíresebb és egyben az egyik legrégebbi részén található. A kiváló építészt és dekoratőrt, Alberto Pinto-t kérték fel, aki a környezettel tökéletes összhangra törekedve álmodta meg és építette újjá a borászat épületeit, ahonnan csodálatos kilátás tárul a borászat domboldalon fekvő szőlőültetvényére. Látogatás végén 1 fajta, kiemelt évjáratú bor kóstolása.
Látogatás, borkóstolás, ebéd Chateau Ferrandnál (helyi besorolás szerint) Grand Cru Classé. Dordogne völgyében található, a 300 éves múltjával az egyik legrégebbi Saint Émilion-i borászatnak tartott Chateau Ferrand. Érdekessége, hogy fennállása óta a birtok összesen két család kezében volt. Napjainkban Bich báró leszármazottja Pauline Bich Chandon Moet vezeti a borászatot (Philippe Chandon Moet felesége). A borászat sommelier-jével tett látogatás után, Michelin csillagos chef által készített 4 fogásos ebéd, a pince 4 kiemelt évjáratú borának kíséretében.
Látogatás, borkóstolás Chateau Soutard-nál (helyi besorolás szerint) Grand Cru Classé. Chateau Soutard időutazásra hívja látogatóit, a borászat épületén megtalálhatóak a XV. szászadra visszanyúló alapokon túl, a XVIII. század jegyei, egy tipikus Bordeaux-i gazdaság képét mutatva. A borturizmus élvonalában található Château Soutard megkapta a “Best of d’Or” címet az építészet, parkok és kertek kategóriában, emellett 2012-ben a Nemzeti Borászati Turizmus Díjat is elnyerte. Látogatás végén 2 fajta bor kóstolása.
Rövid séta Saint Émilion-ban. A szőlőhegyek jellemezte történelmi táj nagyrészt máig megmaradt eredeti állapotában. A település egy mészkőbarlang körül jött létre, ahova Émilion breton bencés szerzetes remeteként vonult vissza a 8. században, innen származik a hegyközség elnevezése.
Vacsora Saint Émilion-ban a „L’Envers Du Décor” étteremben, amely a középkori község szívében található és idővel a borkedvelők és borászok kedvenc találkozó helyszíne lett.
Vacsora után busz transzfer a szállodába.
4. Nap
Reggeli után a szállodától busz transzfer Péssac Leognan-ba, majd Sauternes-be (kb. 55 km-re található Bordeaux-tól). Sauternes, ellentétben Medoc-al és Saint Émilion-al fehérboráról ismert. A Garonne-folyó bal partján, Bordeaux-tól délre-délkeletre fekszik Graves. Adottságaiban, borai karakterében nagyban hasonlít Médoc-ra. Pessac-Léognan nevű alrégiója (Bordeaux város déli határán található) ad otthont az ötödik 1. osztályú chateau-nak, a Chateau Haut-Brion-nak. Sauternes világszerte édes boráról híres. A házasítás sémillon alapú, amit gyakran a savak és gyümölcsösség miatt sauvignon blanc-nal, valamint a gazdagabb illatok miatt muscadellelel házasítanak. Az itteni borokhoz elengedhetetlen a botritisz gomba kifejlődése, mely a Garonne-ból felszálló párának köszönhető, ami a sémillon vékony héján könnyen meg tud telepedni.
Látogatás és borkóstolás a Chateau Smith Haut Lafittle-nél (helyi besorolás szerint) Grand Cru Classé. A borászat története a XIV. századra nyúlik vissza, ekkor kezdtek szőlőműveléssel foglalkozni a birtokon. A Chateau Smith Haut Lafitte elnevezés a XVIII. századi tulajdonostól származik. A birtokot vezető család filozófiája, a régmúltra visszatekintő hagyományok megőrzése mellett, hogy minden évjárat tükrözze, ennek az egyedülálló termőföldnek minden adottságát. A látogatás végén megkóstoljuk a pincészet elsőszámú fehér és vörösborát és egy „fiatal” vörösbort.
Látogatás, borkóstolás, majd ebéd a Chateau Haut Bailly-nél (helyi besorolás szerint) Grand Cru Classé. Levéltári feljegyzések alapján már a XV. századból is fennmaradtak iratok, melyekben hivatkoznak a birtok szőlőművelés szempontjából kiváló termőtalajára. A több évszázados hagyományok tapasztalataiból merítve a borászat „haut couture”-jének is nevezik azt a pontos munkát, melynek végeredményeként a pincészet borai méltán érdemlik meg az elismerő címet. A látogatást követően 4 fogásos ebédet szolgálnak fel, egy aperitif és a borászat 2 kiemelt borának kíséretében.
Látogatás és borkóstolás Chateau Yquem-nél (helyi besorolás szerint) Premier Grand Cru Classé, azaz a régió legmagasabb kategóriája. A 400 éves múlttal rendelkező borászat és Gironde-i levéltár feljegyzései szerint az 1600as években már a késői szüretelésről tesznek említést. 1800-as évek közepe előtt az akkori korra nem jellemző újításnak köszönhetően már borászati cégként jegyzik a vállalkozást, ekkor már különös gondot fordítva, a fajtánkénti szüretelés ütemezésére. A látogatás végén a borászat 2015-ös (erre a régióra jellemző, likőr bor) és Y 2016-os (száraz) borát kóstoljuk meg.
Busz transzfer a szállodába.
Szabadprogram.
5. nap
Reggeli után a szállás elhagyása. A repülőgép menetrendjétől függően szabadidő Bordeauxban, majd busz transzfer Bordeaux repülőterére.
Hazautazás Budapestre.
lap tetejére